Gotowanie

Przepis na pieczone ziemniaczki.

 Za ziemniakami w kuchni szczególnie nie przepadam, ale takie pieczone z ziołami  to już co innego .... Ziemniaczki wyszły pyszne, a  jeśli chcemy zaskoczyć czymś gości to mamy  kolejny powód, by je przygotować. Polecam bardzo, chociaż przyznaję, że bardziej smakowały nam ziemniaczki zapiekane z rozmarynem , które były mniejsze więc bardziej chrupiące.

Składniki:
ziemniaki najlepiej równej wielkości, podłużne
sól, pieprz, słodka  papryka w proszku
ulubione zioła - ja dałam rozmaryn i tymianek
oliwa

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i nacinamy co pół centymetra, ale tak by nie przeciąć podstawy. Oliwę mieszamy z przyprawami i nacieramy dokładnie ziemniaczki, także wewnątrz. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i od czasu do czasu mieszając, zapiekamy do zrumieniania czyli około 1 godziny.

Zuziaaa :3 

Lekka sałatka brokułowa
 

Ta sałatka to dobry dodatek do grilla lub pomysł na smaczną kolację, jest kolorowa i bardzo zdrowa, połączenie brokuła i papryki dostarcza nam bowiem wielu cennych składników odżywczych. Dodatek sosu sojowego nadaje jej niebanalnego smaku.

Składniki:
1 brokuł
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
pęczek dymki poszatkowanej wraz ze szczypiorkiem
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
ewentualnie sezam do posypania

Wykonanie:
Różyczki brokuła obgotować przez kilka minut w gorącej wodzie z dodatkiem mleka. Paprykę pokroić w cienkie paski i wymieszać z ostudzonym brokułem, dymką i szczypiorem. Polać oliwą połączoną z sosem sojowym, wymieszać z warzywami, ewentualnie posypać sezamem.

Zuziaaaaa:3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz