Za
ziemniakami w kuchni szczególnie nie przepadam, ale takie pieczone z
ziołami to już co innego .... Ziemniaczki wyszły pyszne, a jeśli
chcemy zaskoczyć czymś gości to mamy kolejny powód, by je przygotować.
Polecam bardzo, chociaż przyznaję, że bardziej smakowały nam ziemniaczki zapiekane z rozmarynem , które były mniejsze więc bardziej chrupiące.
Składniki:
ziemniaki najlepiej równej wielkości, podłużne
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
ulubione zioła - ja dałam rozmaryn i tymianek
oliwa
Wykonanie:
Ziemniaki
obieramy i nacinamy co pół centymetra, ale tak by nie przeciąć
podstawy. Oliwę mieszamy z przyprawami i nacieramy dokładnie
ziemniaczki, także wewnątrz. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni
piekarnika i od czasu do czasu mieszając, zapiekamy do zrumieniania
czyli około 1 godziny.
Zuziaaa :3
Lekka sałatka brokułowa
Ta sałatka to dobry dodatek do grilla lub pomysł na smaczną kolację,
jest kolorowa i bardzo zdrowa, połączenie brokuła i papryki dostarcza
nam bowiem wielu cennych składników odżywczych. Dodatek sosu sojowego
nadaje jej niebanalnego smaku.
Składniki:
1 brokuł
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
pęczek dymki poszatkowanej wraz ze szczypiorkiem
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
ewentualnie sezam do posypania
Wykonanie:
Różyczki brokuła obgotować przez kilka minut w gorącej wodzie z dodatkiem mleka. Paprykę pokroić w cienkie paski i wymieszać z ostudzonym brokułem, dymką i szczypiorem. Polać oliwą połączoną z sosem sojowym, wymieszać z warzywami, ewentualnie posypać sezamem.
Zuziaaaaa:3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz